Alle berichten van Harry weezeman

Bami Goreng

Een van mijn lievelingsgerechten is toch wel bami goreng

½ komkommer   
½ bosje selderij   
azijn   
1 ui   
1 prei   
1 kleine winterwortel 
1 rode peper 
100 gram taugé 
1 eetlepel ongezouten pinda’s 
½ theelepel komijnzaad

½ theelepel kurkuma (geelwortel)   
½ theelepel laos   
½ theelepel korianderzaad   
150 gram volkoren mie   
150 gram varkenspoelet   
2 eetlepels olie   
2 eetlepels ketjap manis

Was de komkommer en de selderij. Schaaf de komkommer in plakjes en maak er met wat selderij en azijn een salade van.
Maak de rest van de groenten schoon. Snijd de ui in snippers, de prei in ringen en de wortel in kleine blokjes.
Verwijder van het pepertje een deel van de pitjes. Snijd het pepertje in reepjes.
Was de taugé. Hak de pinda´s grof. Maak een kruidenmix door het komijnzaad, de kurkuma, de laos en het korianderzaad te mengen. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Spoel de gare mie in een vergiet af met koud water en laat de mie goed uitlekken.
Bak de varkenspoelet met de kruidenmix in de hete olie aan alle kanten bruin.
Voeg de ui, de wortel en de peper toe en roerbak dit in een paar minuten gaar. Bak de prei mee gaar.
Voeg de uitgelekte mie toe en laat de mie al omscheppend mee heet worden.
Voeg de uitgelekte taugé toe en warm dit kort mee.
Maak de bami op smaak met wat selderij en ketjap en strooi de pinda´s erover.

Andijvie geroerbakt

4 aardappelen   
2 tartaartjes   
2 eetlepels vloeibare margarine(becel)   
1 eetlepel sesamzaad   
stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)   
1 teentje knoflook   
750 gram andijvie   
2 bosuitjes   
1 eetlepel (sesam)olie

Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar.
Bak de tartaartjes in de hete margarine op hoge temperatuur aan iedere kant 1 minuut. Haal ze uit de pan en verpak ze in aluminiumfolie.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
Schil het stukje gember en rasp het.
Snijd de knoflook in smalle reepjes.
Maak de andijvie schoon en snijd de groente in repen.
Was de bosuitjes en snijd ze in ringen.
Verwarm de olie in een wok of braadpan en fruit hierin de gember en de knoflook. Voeg dan de ringen bosui en de andijvie toe en roerbak dit in enkele minuten gaar.
Strooi het sesamzaad erover en geef de tartaar en de aardappelen erbij.

Pizza met aardappelbodem

400 gram aardappelen
½ blik tomatenblokjes   
100 gram salami   
5 olijven   
150 gram champignons  

1 rode paprika   
olie   
oregano   
50 gram mozzarella
rucola

Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water net gaar. Warm de oven voor op 200 °C. Maak de tomatenblokjes eventueel wat fijner. Snijd de salami in smalle reepjes. Snijd de olijven in plakjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken. Maak de paprika schoon en snijd hem in reepjes. Snijd de gare aardappelen in plakken. Bestrijk een grote platte ovenvaste schaal met wat olie en schik de plakken aardappelen op de bodem. Verdeel de tomaten, de salami, de olijven, de champignons en de paprika erover. Snijd de mozzarella in dunne reepjes. Verdeel de kaas en wat oregano over de aardappelen. Bak de pizza midden in de hete oven in ± 20 minuten gaar en goudgeel. Druppel wat mooie olijfolie over de pizza en leg er wat rucola op.

Vis cajun soep

lekker als je van een beetje pittig houdt

150 gram visfilet (bijv. tilapia) citroensap   
2-3 theelepels cajunkruiden zonder zout   
100 gram zilvervliesrijst   
1 groene paprika

250 gram broccoli   
2 tomaten   
¼ visbouillontablet met minder zout   
50 gram garnalen   
3 sneetjes geroosterd brood

Snijd de vis in stukjes, schep er wat citroensap en wat van de cajunkruiden door.
Zet de vis op een koele plaats weg.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Maak de groenten schoon. Snijd de paprika in blokjes. Verdeel de broccoli in roosjes, schil de stelen en snijd ze in stukjes. Snijd de tomaten in stukjes.
Breng 250 ml water met het stukje bouillontablet met cajunkruiden aan de kook. Laat de groente er 2 minuten in koken.
Laat de blokjes vis in de bouillon met groente in 2 minuten gaar worden.
Warm de garnalen kort mee.
Doe een flinke lepel rijst in een soepbord en schep er wat soep op. Serveren met repen geroosterd brood bij.

Macaronischotel met courgette

1 ui   
1 teentje knoflook
1 courgette   
100 gram kerstomaatjes   
150 gram rundertartaar   
2 eetlepels vloeibare margarine 
1 eetlepel tomatenpuree zonder zout 
1 gedroogd chilipepertje 
150 gram volkoren macaroni

Maak de groenten schoon.
Snijd de ui en de knoflook klein en snijd de courgette in halve plakjes. Bak de tartaar in 1 eetlepel margarine gaar en rul.
Fruit de knoflook mee.
Voeg de courgette toe en smoor de groenten gaar. Maak het op smaak met peper.
Fruit de ui in de rest van de margarine glazig.
Bak de tomatenpuree kort mee.
Verkruimel het pepertje er boven en voeg wat water toe.
Laat de saus zacht pruttelen. Roer op het laatst de kerstomaatjes erdoor.
Kook de macaroni in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing. Giet de macaroni af en schep de tomatensaus erdoor. Schep het courgettemengsel in een schaal en verdeel de macaroni erover.

Prei in witte saus

1 grote prei alleen het witte gedeelte
30 gram boter
1 el bloem
2,5 dl melk of kruidenbouillon
2 el geraspte belegen kaas
1 el broodkruim of paneermeel

pan met dikke bodem
ovenschaal
koekenpan

Was de prei goed, snijd hem in de lengte doormidden en snijd hem dan in stukken van ongeveer 5 cm. Verhit 30 gram boter in de pan met dikke bodem en roerbak de prei in 10 minuten zacht en schep de prei in de ovenschaal.
Smelt de rest van de boter in een koekenpan op een lage temp. Alleen smelten dus niet bruin laten worden. Roer nu de bloem erdoor en bak het mengsel tot het gaat schuimen. Neem dan de pan van de warmtebron en roer er geleidelijk de melk door. Als het mooi egaal is zet je de pan weer op de warmtebron en roer je tot de saus kookt en indikt.
Schenk de saus over de prei en bestrooi hem met de kaas en het broodkruim.
Zet de ovenschotel een minuut of drie onder de gril tot de kaas goudbruin is.

Lekker met aardappelpuree

Bacon met uien en haricots verts

3 aardappelen – 2 grote uien   
1 teentje knoflook   
100 gram champignons   
200 gram bacon blokjes
scheutje vloeibare margarine (Becel)   
peper – 1 laurierblad – 1 kruidnagel   
250 gram haricots verts 
2 theelepels mosterd

Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in weinig water in ca. 20 minuten gaar. Pel de uien en de knoflook en snijd ze klein. Maak de champignons schoon en snijd ze in plakken. Bak de bacon blokjes in 2 eetlepels hete Becel bruin. Voeg de uien en de knoflook toe en bak dit mee. Voeg de champignons, peper, het laurierblad, de kruidnagel en laat het op een lage temperatuur sudderen Kook de haricots verts in weinig water in 10 minuten gaar. Doe wat mosterd door het bacon mengsel. Geef er de aardappelen en de haricots verts bij.

Gehakt met zilvervliesrijst en koreander

100 gram zilvervliesrijst
200 gram mager rundergehakt
2 stengels bleekselderij
1 ui
tl gemalen koriander
scheutje vloeibare Becel
1 courgette
4 takjes koriander

Kook de zilvervliesrijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Maak de bleekselderij schoon en snijd de stengels in smalle boogjes. 
Pel de ui en snijd hem in dunne partjes.
Kruid het gehakt en rol er 8 balletjes van
Verwarm wat Becel en bak hier de balletjes mooi bruin in
Bak de ui en de bleekselderij kort mee.
Was de courgette, halveer ze in de lengte en snijd ze in plakken.
Verwarm nog wat Becel en bak de courgette in 5 minuten gaar. 
Strooi kleingesneden koriander over het gehakt en geef de courgette en rijst erbij.

bleekselderij is ook lekker als tussendoortje, b.v. met een beetje smeerkaas

Wrap met groenten en noten (vega)

Na de heerlijke goulash van gisteren, vandaag een vega dag.
Wrap met groenten en noten.

1 dunne prei   
1 courgette 
4 roma tomaten   
2 eetlepels olijfolie   
1 teentje knoflook   
Italiaanse kruiden   
1 eetlepel pijnboompitten   
25 gram ongezouten amandelen of walnoten 
2 volkoren wraps

Maak de groenten schoon. Snijd de prei in ringen en de courgette en de tomaten in blokjes.
Doe de olie in de pan en bak hierin de prei even aan. Voeg de courgette en de tomaten toe en pers het teentje knoflook er boven uit. Smoor de groenten in 10 minuten zacht. Maak het op smaak met peper en Italiaanse kruiden. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtgeel. Hak de amandelen of walnoten grof. Verwarm de wraps in een koekenpan of in de magnetron. Verdeel het groentemengsel en de noten erover. Rol de wraps op en steek er een prikkertje in.

Hongaarse goulash

DINER

Een klein dorpje in Hongarije. Op het vuur komt een grote pan waar goulash in gemaakt wordt. Ik krijg een kommetje met goulash om te proberen. Heerlijk. Hier het recept, alleen niet klaar gemaakt op het open vuur maar in de pressure(hoge druk) pan.

* 500 gram rundvlees
* 1 puntpaprika
* 1 grote ui
* 1 winterwortel
* 2 aardappelen
* 2 grote tenen knoflook
* 4 roma tomaten
* 2 theelepels paprikapoeder
* een derde tube goulash pasta

Snijd het vlees in grote stukken, Maak de groenten schoon en snijd deze in grove stukken. Bak het vlees aan en doe de gesneden groenten, paprikapoeder en de wijn erbij. Onder druk brengen en 45 minuten op lage warmtebron laten staan. Heb je geen pressurepan, gebruik dan een braadpan en laat alles 2 uur sudderen.
Als laatste komt de pasta erbij. Eet smakelijk.