pelgrimwandelcoach

Soms blijkt de eerste stap in de juiste richting uiteindelijk de grootste stap van je leven te zijn

Categorie: Uncategorized

Camino Portugués met nierpatienten

Is 150 km lopen naar Santiago de Compostela een pelgrimage?

Beveiligd: training/testweekend omgeving Nijmegen

De inhoud is beveiligd met een wachtwoord. Vul het wachtwoord hieronder in om hem te kunnen bekijken:

Santiago de Compostela van dag tot dag

Santiago de Compostela   PDF ⇒ patiëntenreis 2017  ⇐  van dag tot dag

 

 

Van veel pelgrims die de tocht gemaakt hebben kun je verhalen horen over gebeurtenissen die op hen diepe indruk gemaakt hebben. Ervaringen waardoor ze veranderd zijn en die vaak een completer, rijker mens van hen hebben gemaakt.waarom spreken we over Pelgrimage

Ze kunnen verband houden met de schoonheid in de natuur of in de (bouw)kunst waardoor het hart zich opent voor andere dimensies. Of ze hangen samen met de ontmoetingen onderweg met medepelgrims en anderen en brengen een speciale verbondenheid teweeg met mensen van nu en vroeger. Overgeleverd aan de eigen eenzaamheid heeft de pelgrim soms een vreemde stilte ervaren, die het pad bleek te openen naar de ‘stilte van binnen’, naar de binnenste kern, waar de pelgrim zichzelf ontmoet.
Het zijn deze ervaringen die onuitwisbaar zijn en die de Camino een bijzondere dimensie geven. En die misschien ook ten grondslag liggen aan het ‘virus’ waarmee Santiagopelgrims zeggen ‘besmet’ te zijn geraakt en waarvan ze hopen nooit te genezen.(bron Nederlands Genootschap van St Jacob)

Nu denk je als je ongeveer 150 km gaat lopen niet zo snel aan het bovenstaande. Maar toch komt dan ook het Camino gevoel naar boven. We gaan iedere dag op pad met een vraag. Een vraag waar je de hele dag over kunt denken. Op deze manier kun je ook in zo’n 10 dagen het pelgrimsgevoel krijgen.

Dit is duidelijk geen toeristische wandeltocht. Er zijn mensen die er wel met dat gevoel aan beginnen maar na verloop van een paar dagen merken dat het anders is. We spreken dan ook van pelgrimage in plaats  van loop of wandeltocht.

De Camino kan een verdieping van je leven zijn.

Laat de camino op je af komen er gebeurt altijd iets waarvan je denkt, dit kan toch geen toeval meer zijn. Voorbeeld? Ik loop alleen de camino en loop een tijdje met een Argentijn samen. We komen aan de praat en hij vraagt waarom ik loop. Ik leg uit dat ik bekijk of deze route geschikt is om met nierpatiënten te lopen. Hij kijkt mij aan en zegt, ik ben nierpatiënt, ik heb vorig jaar een nier van mijn vader gekregen en daarom loop ik deze camino. Nog een? Vorig jaar liep een van onze deelnemers op de alleen loopdag en komt in gesprek met een Amerikaan. Zij vertelt dat ze getransplanteerd is, hij valt stil en zegt dat na deze camino hij het ziekenhuis in gaat om een nier aan zijn broer te doneren. Toeval of valt het je toe. Ik hoop dat jij dit ook mag meemaken.

Buen Camino

 

Camino Portugues

Looptocht van Valença naar Santiago de Compostela en van Cee naar naar Finisterre.

14  t/m 25 september 2016

donderdag: 14 september 2017

09:45 uur met Veuling van Schiphol naar Santiago de Compostela.

12:20 uur aankomst SdC.

14:00 vertrek bus naar Valença, aankomst 15:55 uur

We beginnen dan hier te lopen naar Tui, dit is 6 km.

Valença is een ommuurd stadje uit de oud Romijnse tijd. Het heeft een prachtig fort waar we ook doorheen lopen. Het ligt aan de rio Minho die 25 km verder in de Atlantische Oceaan uitmondt. Via een prachtige oude brug over deze rivier lopen we Spanje binnen.  Na 6 km zijn we in Tui.

Tui in het Spaans Tuy, uitgesproken als “Toei”) ligt in de regio Galicië. Het heeft de grote Santa Maria-kathedraal die tegen betaling is te bezichtigen. Hier laten we natuurlijk onze credential stempelen.

Na Tui lopen we vrijdag door naar Porrino. We nemen de alternatieve route die door het bos loopt. Deze is een paar km langer maar zo ontwijk je het lopen door een industriegebied. Het is ongeveer 19 km. Het eerste stuk na Tui lopen we een paar km over een astfaltweg, niet leuk maar het hoort erbij. Dan duiken we het bos in en lopen over zachte paden. Er is op deze route niet veel horeca dus wat extra eten en drinken in de rugzak. In Porrino is een gemeentelijke alberque waar we niet als groep vroeg kunnen inchecken. We laten ons dus per alleen of als duo inschrijven. In Porrino is een Lidl dus kunnen we wat proviant voor de zaterdag inslaan.

Zaterdag gaan we op weg naar Redondela. Een afstand van 15 km.

Fonte do Chan            1,5 km

Mos                          3,8 km

Parque                      3,1 km

Restaurante               1,6 km We hebben nu zicht op de rivier de Vigo en volgen smalle landweggetjes en komen dan na nog zo’n 5 km aan in Redondela. Dit is een aparte stad met een grote spoorbrug pal over de stad heen gebouwd. Waarschijnlijk laten we stad voor wat hij is en slapen in een hostel iets buiten de stad. Maar dat is de camino er kan nog van alles veranderen.

Zondag lopen we in principe naar Pontevedra. Dit is echt een mooie route van 18 km. We beginnen op zee niveau en stijgen door verschillende bossen via de Alto de Lomba op 153 meter dalen weer af en dan de Alto da Canicouva op 145 meter. Dan is het nog alleen maar dalen. Het laatste stuk lopen we pal langs een smal super helder riviertje de Rio Tomeza. Pontevedra is een wat grotere stad als we daar willen eten moeten we tot zeker 9 uur wachten, voor die tijd zijn alle eettentjes dicht. We slapen hier in het gemeentelijke Hostal Pontevedra.

Maandag lopen we weer 18 km naar Briallos. Als we na deze 18 km nog niet moe genoeg zijn kunnen we nog een paar km verder lopen naar een kleine alberque vlak voor Caldas de Reis. Dit is ook weer een prachtige route door wijngaarden heen. Overal staan ook druiven die je kunt proeven. Hele aparte druiven een beetje muskaat achtig. Vanuit Pontevedra lopen over 10 km naar 135 hoogte. Het hoogste punt voor vandaag.

Dinsdag  lopen we minimaal 15 km maar er is ook nog een mooie alternatieve route langs een waterval. We besluiten bij de splitsing wat we doen. Slapen doen we in O Pino in de Alberque de peregrinos voor 6 euro per nacht. We komen door Calda de Reis dat een leuk stadje is. Hier kunnen we misschien wel ontbijten. Vanaf Caldas stijgen we langzaam naar 165 meter en dalen weer een stukje af naar O Pino.

Woensdag is een lange dag. We lopen dan via Padron naar Teo. Dit is 20 km. We hebben de hele dag dus we kunnen op ons gemak nog even door Padron slenteren. Na Padron lopen we helaas een stuk langs de weg, saai en een hoop herrie. Maar ook dat hoort erbij. Na een grote rotonde gaan we na een bushokje links een smalle weg in en wordt het iets rustiger.

Donderdag het is nu nog 12 km naar Santiago de Compostela. Vanaf Teo klimmen we direct naar de Castro Luparo op 140 meter en stijgen door naar Agro dos Monteiros op het hoogste punt van deze camino, 260 meter. Dan dalen we weer naar 100 meter en om uiteindelijk voor de kathedrale te staan ook op 260 meter. We eindigen dus met een stevig klimmetje.

We slapen hier in een oud semenarie het Semenario Menor. Je kunt de stad vast wat verkennen en in de rij gaan staan om je oorkonde in ontvangst te nemen.

Vrijdag lopen we naar het busstation en gaan met de ochtendbus naar Cee. Hiervandaan lopen we 12 km naar het einde van de wereld, Finsterre of in het Spaans Finisterre. Dit is een prachtige route met een paar stevige klimmetjes en een stuk heerlijk over het strand.

We gaan daar eerst eten voor we echt naar het eindpunt lopen, de rotsen en vuurtoren van het meest westelijke punt van Europa.

Hier verbranden pelgrims vaak symbolisch iets of laten er hun versleten schoenen achter. Als we geluk hebben zien we ook een prachtige zonsondergang. Dit is de plek waar al je gedachtes bij elkaar komen en je ze een plekje kan geven. We slapen in Finsterre.

 Zaterdag  Met de bus terug naar Santiago. In principe zijn we daar op tijd zodat je eventueel de mis kan bijwonen en het grote wierookvat de botafumeiro het grootste wierookvat ter wereld kunt zien. Het is een indrukwekkend gezicht als je 6 mannen aan grote touwen trekkend de botafumeiro door de kerk ziet zwaaien. Je hebt de gelegenheid om wat te snuffelen in de winkeltjes en misschien iets voor het thuisfront te kopen. Het is zaterdag en dan is het gezellig druk met veel straatartiesten, bandjes op straat een tegenover de kerk een folkloristische groep die muziek maakt.

We slapen weer in het Semenario Menor.

Zondag De hele dag Santiago de Compostela

Maandag 25 september vertrekken we al vroeg naar het vliegveld van SdC en vliegen om 6:45 terug naar Amsterdam.

 

Dag 1:   Valença naar Tui                   6km

Dag 2:   Tui naar O Porrino              19 km

Dag 3:   O Porrino naar Redondela    15 km

Dag 4: Redondela naar Pontevedra                18 km

Dag 5:   Pontevedra naar Briallos                  18 km

Briallos ligt tussen San Amario en Tibo

Dag 6: Briallos naar O Pino           15 km

Dag 7:  O Pino naar Teo                              20 km

Dag 8:  Teo naar Santiago de Compostela       12 km

Dag 9   SdC naar Cee en Finister                   18 km

Dag 10 Santiago de Compostela

Dag 11 Santiago de Compostela.

Dag 12 Weer naar Nederland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2019 pelgrimwandelcoach

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑

Translate »