Je begint in dit deel aan je tweede maand om fit te worden en af te vallen.
Vandaag mag je weer op de weegschaal maar het hoeft natuurlijk niet.
Belangrijker is hoe je je nu voelt. Je bent niet meer een beginnende wandelaar maar je begint al wat ervaren te worden.
Zit je broek al wat losser? Ga vandaag jezelf eens goed bekijken in de spiegel, zie je veranderingen? Mooi zo en dan nu doorgaan.
Je eetpatroon is in deze maand veranderd maar je moet het wel volhouden.
Om het vol te houden moet je jezelf zo af en toe eens kietelen.
Daarom heb ik als traktatie een recept voor een lekker banenenbrood met walnoten.
goede morgen op dag 31
Het is vandaag weer piramidedag. Werken aan je cardioconditie.
ontbijt
Fruit van het seizoen
Tot 12 uur alleen maar fruit eten.
Combineer zelf met verschillende fruit soorten.
lunch
100 gram spinazie
2 eieren
4 tomaatjes
warm gerookte zalm
plukje alfalfa
4 aardbeien
plukje peen julienne
verdeel alles over twee kleine bordjes en doe er wat mosterd-dille saus bij.
diner
kippenpoten uit de Römertopf
5 kippenpoten(drumsticks)
1 puntpaprika
2 aardappels
2 romatomaten
2 teentjes knoflook
1 grote ui
snijbonen
Leg de römertopf een half uur in water
Kruid de kippenpoten
Maak de groenten schoon en snijd in plakjes
Verdeel wat van de groenten over de bodem van de schaal en leg hier de kippenpoten op. Doe de rest van de ui, tomaat, aardappel, paprika hier overheen en pers er de teentjes knoflook over uit. Deksel erop en 90 minuten in de oven op 200 graden.
Serveer er de snijbonen bij.
Onder de foto vind je een video
welkom op dag 32
Vandaag is het de bedoeling weer een dagje te rusten.
Een rustig stukje wandelen is alleen maar goed.
Wie veel wandelt, vergroot het vermogen van de longen om zuurstof op te nemen.
ontbijt
20 gram havermout (b.v. Bio fijne vlokken AH)
125 ml amandelmelk
5 cranberry’s
halve banaan
theelepel gebroken lijnzaad
theelepel kaneel
lunch
lekker lopen salade
100 gram gemengde sla
halve ui
2 eieren
10 olijven zonder pit
1 appel
1 wortel
100 gram zalm uit blik
1 roma tomaat
dressing
Kook de eieren hard, pel ze en snijd ze in plakjes.
Doe de sla in een glazen schaal.
Snijd de ui in dunne ringen en de appel in partjes, snij de tomaat in blokjes Rasp de wortel, maak de zalm met een vork los en doe bij de sla.
Doe de dressing die bestaat uit een el olijfolie en een el balsamico en peper bij de salade en haal alles weer even door elkaar, nu nog de olijven erbij. Schep de salade op kleine bordjes, leg er het ei in vieren gesneden bij en smullen maar.
diner
Hartige vis
2 middelgrote aardappelen
300 gram sperziebonen
2 plakjes ontbijtspek
6 sprieten bieslook
4 takjes selderij
citroensap
2 stukjes visfilet, bijv. kabeljauw
1 eetlepel vloeibare margarine
100 ml melk
peper, nootmuskaat
Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in ca. 20 minuten gaar. Maak de sperziebonen schoon. Kook de sperziebonen in 10 minuten gaar. Laat het ontbijtspek in een koekenpan langzaam bruin en knapperig worden.
Was de kruiden en knip ze klein. Druppel wat citroensap over de vis.
Neem het spek uit de pan en verkruimel het.
Verwarm de margarine in het achtergebleven spekvet en bak hierin de vis in 6-8 minuten gaar en bruin.
Breng de melk aan de kook. Maak van de gare aardappelen met hete melk, peper en nootmuskaat een puree.
Meng de kruiden met de spekkruimels en schep dit op de vis.
Serveer de aardappelpuree en de sperziebonen bij de vis.
Wil je nog sneller klaar zijn dan kun je ook een zakje instant aardappelpuree gebruiken.
goede morgen op dag 33
Je gaat er vandaag weer lekker tegenaan.
Op het programma staat een duurloop.
80 minuten in een afwisselend rustig en wat steviger tempo.
Een gemiddelde van 5 km per uur zou mooi zijn.
Trek makkelijke kleren en doe goede schoenen aan.
Neem iets te eten mee voor onderweg (bv banaan)
Vergeet niet om drinken mee te nemen.
Veel wandelplezier.
Het is veel gezelliger om met z’n tweeën te lopen.
ontbijt
• 80 gram Skyr
• 25 gram muesli
• 5 cranberry ‘s
• halve banaan
• theelepel gebroken lijnzaad
. 1 gedroogde pruim
. 5 rozijnen
Leg de avond ervoor de in stukjes geknipte pruim, rozijnen en cranberry’s in een laagje water. De gedroogde vruchten worden dan zacht en het water verdunt de sKyr wat zodat het makkelijker eet.
lunch
diner
Spruitjes maar dan wel lekker.
Vroeger aten wij op zondag regelmatig spruitjes. Vonden mijn ouders waarschijnlijk lekker. Mijn twee zusjes en ik waren er minder dol op. We hadden de afspraak net zoveel spruitjes te eten als onze leeftijd. Ik was zes en moest dus 6 spruitjes eten. Mijn oudste zus acht en die moest er 8 naar binnen werken. Nu weet ik wel hoe het komt dat we ze niet lekker vonden, veel te gaar gekookt. Dat doen we nu anders.
3 middelgrote aardappelen
400 gram spruitjes
2 tartaartjes
peper
2 eetlepels vloeibare margarine
stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
100 gram shiitakes of kleine kastanje champignons
1 eetlepel olie
Schil de aardappelen en kook ze in een bodempje water in ca. 20 minuten gaar.
Maak de spruitjes schoon en kook ze in 8-10 min. in weinig water beetgaar.
Bestrooi de tartaartjes met peper. Bak het vlees in de hete margarine in ca. 8 minuten gaar en bruin.
Schil het stukje gember en rasp het fijn.
Maak de shiitakes of champignons schoon en snijd ze in plakjes.
Bak de gember in hete olie tot de gember gaat geuren. Bak de shiitakes of de champignons kort mee.
Voeg de uitgelekte spruitjes toe en warm het goed door.
Serveer de tartaar en aardappels bij de spruitjes.
goede morgen op dag 34
Zoals ik al eerder schreef, een dag niet gelopen is een dag niet geleefd, is een uitspraak waar ik volledig achter sta.
Het is vandaag een rustdag na de 95 minuten duurloop van gisteren, maar je bent nu wel op een punt gekomen dat je als rust ook wel een stukje kunt lopen. Maak er een gewoonte van om iedere dag minstens een half uur te lopen.
Je hoeft niet een speciale route te lopen, er zijn genoeg momenten op de dag om wat te lopen.
Wat dacht je van te voet boodschappen doen. Natuurlijk niet je weekboodschappen maar dingen die je dagelijks vers nodig hebt.
Trappen lopen is ook een uitstekende manier om fitter te worden.
Ik woon 5 hoog en ga minstens een keer per dag de trappen af en op.
In het begin kwam ik puffend boven maar iedere keer voelde ik het beter gaan. Nu loop ik fluitend naar boven.
ontbijt
brood met notenpasta en appelstroop
2 volkoren of spelt boterhammen
Notenpasta
Appelstroop
Margarine of boter
Rooster de boterhammen en besmeer ze met margarine of boter.
Smeer op de ene de notenpasta e op de andere de appelstroop
lunch
kleurige omelet
½ courgette
1 kleine ui
1 kleine groene paprika
1 tomaat
champignons
1 eetlepel olie
1 peper
4 takjes selderij
4 eieren
4 eetlepels melk
Maak de groenten schoon.
Halveer de courgette in de lengte en snijd hem in dunne plakken.
Snijd de ui in snippers, de paprika en de tomaat in blokjes.
Roerbak de courgette, de paprika en de ui in de hete olie in een paar minuten bijna gaar.
Voeg de tomaat en wat peper toe.
Knip de gewassen selderij klein.
Klop de eieren los met de selderij, peper en de melk.
Schenk de eieren over de groenten en laat het gaar worden.
Lekker met een cracker.
diner
Heb jij dat wel eens? Geen zin in echt “warm” eten? Ik wel en vaak is dat in een weekend. Vandaag heb ik daar een alternatief voor.
Naanpizza Mozzarella en groenten en een frisse tomatensalade.
1 rode ui
50 gram zoete aardappel
halve courgette
4 el passata (zie uitleg volgende pagina)
2 naanbrood
2 tl Italiaanse kruiden
1 el olijfolie
75 gram mozzarella
rode cherrytomaten
verse basilicum
extra vierge olijfolie
zout en peper naar smaak
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de helft van de ui in dunne halve ringen en de andere helft heel fijn. Schil de zoete aardappel en maak met een kaasschaaf of dunschiller hele dunne plakjes van de zoete aardappel en de courgette.
- Verhit 1 el olijfolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Bak de halve uienringen, 1 tl italiaanse kruiden en de plakjes zoete aardappel, ongeveer 5 minuten. Bak de laatste minuut de courgetteplakjes mee. Op smaak brengen met het zout en de peper.
- Verdeel 2 el passata over de naanbroodjes. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. strooi er 1 tl Italiaanse kruiden, wat zout en peper overheen en bak ze 2 minuten in de oven.
- Verdeel de gebakken ui, zoete aardappel en courgette over de naanbroodjes. Schik de Mozzarella er over en zet de pizza’s nog 5 minuten terug in de oven.
- Voor de salade halveer je de cherrytomaten en snijd je de basilicumblaadjes fijn. Meng de tomaten, de basilicum en de fijngemaakte andere helft van de ui met witte basilicum-azijn of wat citroensap en breng ook dit op smaak met ietsje zout en ruim peper. Om het helemaal af te maken kun je er nog wat mooie olijfolie over sprenkelen.
Passata betekent in het Italiaans ‘puree’, maar er is een wezenlijk verschil tussen ‘onze’ tomatenpuree en de Italiaanse passata. Passata is een dikke saus, die wordt gebruikt als basis voor soepen en traditionele sauzen, vanwege de zoete en romige textuur. De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten. Je kunt hem zelf maken maar ook heel goed kant en klaar kopen.
goede morgen op deze 35e dag
Vandaag is de tweede rustdag op een rij, maar ook nu weer, ga gerust een stukje lopen.
Dagelijks minstens een half uur wandelen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Het risico op hartproblemen daalt al met 50 procent als je één uur per week actief bent.
ontbijt
Vandaag eet je tot 12 uur alleen maar fruit, maak een schaaltje klaar met het volgende fruit in stukjes.
1 appel
1 banaan
1 kiwi
10 cranberry’s
Als je alles hebt gesneden in kleine stukjes lijkt het best veel, eet het daarom niet in een keer op. Begin met de helft en na anderhalf uur neem je het restant. Eet in ieder geval tot 12 uur geen andere dingen dan fruit. Heb je hier moeite mee, eet dan nog twee wortels.
lunch
1 dikke volkoren- of spelt boterham of twee dunnetjes
Handje rucola
3 cherrytomaatjes
3 dikke plakken komkommer
Beleg? Zie foto en beslis zelf
Bij een uur lopen in een tempo van 5 km per uur verbruik je ongeveer 300 calorieën.
diner
Maaltijdsalade met shoarma
150 gram shoarma
6 stengels bleekselderij
100 gram peultjes
150 gram volkoren noedels
1 eetlepel sesamzaad
½ komkommer
3 bosuitjes
Maak de bleekselderij en de peultjes schoon.
Snijd de selderij in boogjes en halveer de peultjes.
Kook de groenten in enkele minuten beetgaar en laat het afkoelen. Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de noedels uitlekken en afkoelen.
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
Was de komkommer en schaaf hem in lange repen.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in lange reepjes.
Meng de groenten met de noedels.
Bak de shoarma in de rest van de olie bruin. Schik het vlees op de salade en strooi het sesamzaad erover.
goede morgen op dag 36
Vandaag mag je weer een uur lopen. Doe dit in een stevig tempo.
Gebruik je nog een loopapp?
Kijk na afloop hoeveel km je hebt gelopen in dit uur.
ontbijt
20 gram havermout (b.v. Bio fijne vlokken AH)
125 ml amandelmelk
5 cranberry’s
halve banaan
1 theelepel gebroken lijnzaad
1 theelepel kaneel
lunch
eiersalade
4 eieren
1 appel
1 el mayonaise
2 el verse bieslook
2 tl kerriepoeder
4 sneedjes volkoren knäckebröd
Kook de eieren hard en snijd ze in stukjes
Snijd de bieslook fijn, snijd de appel in kleine stukjes meng alles door elkaar en serveer met het knäckebröd
diner
Bulgur met walnoten (vega)
Wat is bulgur?Het is een hard graanproduct en super gezond.
Bulgur zit boordevol vezels. Per 100 gram bulgur zo’n 10 gram aan vezels. Ter vergelijk: zilvervliesrijst bevat 1,8 gram vezels per 100 gram, zoete aardappel 3 per 100 gram en quinoa 3,5 per 100 gram, heel vezelrijk dus.
Vandaag een recept met bulgur
150 gram bulgur
3 tomaten
1 flinke ui
Bakje kastanje champignons
6 takjes bladselderij
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook
Peper
1 theelepel oregano
50 gram walnoten
Doe de bulgur in een kom en schenk er 300 ml kokend water over.
Roer dit goed door en laat het 10 minuten wellen. Als het erg droog is dan wat heet water toevoegen.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Pel de ui en snijd hem klein.
Maak de champignons schoon en breek ze in stukjes.
Was de selderij en knip het klein.
Verwarm de olie en fruit hierin de ui glazig en pers het teentje knoflook er boven uit.
Bak de champignons kort mee.
Voeg de tomaten toe met de selderij, peper en de oregano.
Schep dit door de gare bulgur.
Hak de walnoten grof en strooi ze erover.
goede morgen op dag 37
Gisteren lekker gelopen?
Vandaag een rustdag maar een stukje lopen is altijd goed.
Gisteren had ik een link voor Apple bezitters, vandaag voor Android.
de beste wandel app’s
ontbijt
• 80 gram Skyr
• 25 gram muesli
• 5 cranberry ‘s
• Halve banaan
• Theelepel gebroken lijnzaad
lunch
Preisoep
200 g prei
10 g ongezouten roomboter
1 vastkokende aardappel
500 ml groente bouillon
25 ml verse slagroom
Snijd de onderste cm van de prei.
Snijd de prei tot halverwege in in de lengte.
Was de prei en snijd het groen en het wit in dunne ringen.
Laat goed uitlekken.
Snijd het lichtgroene deel in hele dunne ringen en houd deze achter voor de garnering.
Smelt de boter in een soeppan en fruit hierin de witte en groene preiringen ca. 5 min. op een matig vuur tot ze glazig zijn.
Schil de aardappelen, snijd in blokjes van ca. 1 cm en bak 1 min. mee.
Voeg de bouillon toe.
Breng aan de kook en laat het met de deksel op de pan 20 min. zachtjes koken.
Voeg de slagroom toe.
Pureer de soep met de staafmixer helemaal glad, breng op smaak met peper en eventueel zout.
Garneer de soep met de lichtgroene preiringen.
diner
Penne met groene asperges en ham
1 komkommer
2 bosuitjes
azijn peper
150-200 gram volkoren penne
250 gram groene asperges
2 plakjes achterham
1 eetlepel (olijf)olie
1 eetlepel zuivelspread
1 eetlepel melk
2 eetlepels geraspte belegen kaas
Was de komkommer en schaaf hem in dunne plakken.
Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in ringen.
Meng een lepel bosui door de komkommer en maak de salade op smaak met wat azijn en peper. Zet even apart.
Kook de penne in ruim water volgens de gebruiksaanwijzing.
Snijd de houtige onderkant van de asperges weg.
Was de asperges en snijd ze schuin in stukken even lang als de penne.
Kook de aspergestukken in ca. 6 minuten beetgaar.
Kook de punten de laatste minuten mee.
Snijd de ham in reepjes.
Verwarm de olie en fruit hierin de rest van de bosui zacht.
Voeg de uitgelekte penne, asperges en ham toe en warm dit goed door. Roer de zuivelspread los met de melk en roer dit door de pasta.
Strooi er aan tafel de geraspte kaas over en geef de komkommersalade erbij.
recept voedingscentrum
goede morgen, welkom op dag 38
ontbijt
Tot 12 uur alleen maar gemengd fruit
lunch
diner
Geroerbakte courgette met hamburger en aardappelpuree
3 middelgrote aardappelen
2 hamburgers
3 eetlepels vloeibare margarine
½ eetlepel sesamzaad
1-2 courgettes
1 teentje knoflook
1 theelepel gemberpoeder (djahé)
150 ml melk
peper
nootmuskaat
Schil de aardappelen. Kook de aardappelen in een bodempje water met een deksel op de pan in ca. 20 minuten gaar.
Bak de hamburgers in 2 eetlepels margarine
Rooster het sesamzaad in een droge koekenpan.
Was de courgettes, halveer ze in de lengte en snijd ze in plakken.
Verwarm de rest van de margarine in een wok of braadpan en fruit hierin de uitgeperste knoflook.
Voeg de courgette toe met het gemberpoeder en wat peper en roerbak de groente in 4-5 minuten gaar.
Verwarm de melk. Stamp de gare aardappelen fijn en maak er met de hete melk, peper en nootmuskaat een puree van. Strooi het sesamzaad over de courgette.
Serveer de courgette met de hamburgers en de aardappelpuree.
goede morgen, welkom op dag 39
Na de piramide van gisteren kun je vandaag weer een stukje rustig wandelen. Het hoeft niet, maar mag.
Soms heb je behoefte aan een goed glas rode wijn of een lekker stuk chocola om de dag een beetje meer kleur te geven. Wandelen heeft hetzelfde effect, zo blijkt uit onderzoek.
ontbijt
eiwitrijke smoothie
125 gram aardbeien (diepvries of vers)
60 gram verse jus d’orange
60 gram sKyr
12 gram eiwitpoeder (te koop bij de drogist of in de supermarkt)
Doe de aardbeien, de verse jus d’orange en de sKyr in een blender en maal het tot een gladde smoothie. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Voeg het eiwitpoeder toe en mix dit door de smoothie Schenk de smoothie in een mooi glas.
lunch
Boterham met radijs, tomaat en komkommer
2 spelt- of volkoren boterhammen
10 radijsjes
Handje rucola
2 eetlepels zuivelspread
Rooster de boterhammen lichtbruin.
Was de radijsjes en hak ze grof.
Besmeer het brood met de zuivelspread en snijd het brood schuin door. Verdeel er de rucala over en dan de radijs .
Serveer met de tomaat en komkommer
diner
Chilizalm met sperzieboontjes en zilvervliesrijst
Dit vind ik echt heel lekker en is ook nog supersnel klaar
100 gram zilvervliesrijst
2 mootjes zalm
1 eetlepel chilisaus
400 gram sperziebonen klein gesneden
1 (rode) ui
½ rode peper
2 eetlepels olie
Kook de zilvervliesrijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Dep de moten zalm droog en bestrijk ze met chilisaus.
Laat dit even staan.
Maak de sperziebonen schoon en breek ze in kleine stukjes.
Maak de ui schoon en snijd hem in halve ringen.
Maak het pepertje schoon en snijd het fijn.
Kook de sperziebonen in weinig water in 12 -15 minuten gaar.
Verwarm 1 eetlepel olie in een kleine koekenpan en bak hierin de zalm aan beide zijden bruin en gaar.
Verwarm de andere lepel olie in een wok of braadpan en fruit hierin de ui met de peper zacht.
Voeg 2 eetlepels water toe en warm dit even door.
Meng het uimengsel en de sperziebonen door de gare rijst en maak het eventueel op smaak met nog wat chilisaus.
Leg de moten zalm erop.
goede morgen op dag 40
100 minuten, dat is een uur en veertig minuten.
Vandaag loop je dit dus. Dat zal ongeveer 8,5 kilometer zijn.
Zoek een leuke lus uit op bv Wikiloc.
Je kunt de routes die ik heb gelopen zien als je lekkerlopentv invoert.
ontbijt
300 ml amandel- of havermelk
2 bananen
40 gram havermout
1 eetlepel olie
40 gram walnoten
kaneel
Breng de amandelmelk met de havermout aan de kook.
Kook de havermout op laag vuur in 4 minuten gaar.
Roer regelmatig.
Pel de bananen en snijd ze in schuine plakken.
Verwarm de olie in een koekenpan en bak de bananen op een laag vuur goudgeel.
Hak de walnoten grof.
Rooster de noten eventueel in een droge koekenpan.
Schenk de havermout in schaaltjes en verdeel de gebakken banaan erover. Strooi er de gehakte walnoten over en stuif er wat kaneel op.
lunch
Roerei met tomaat op geroosterd brood
1 tomaat
4 eieren
4 eetlepels melk
1 eetlepel margarine (becel)
¼ theelepel gemalen komijn
peper
2 volkoren boterhammen
Was de tomaat en snijd hem in kleine blokjes.
Breek de eieren in een kom en klop ze los met de melk.
Verhit de margarine in de pan en bak de tomatenblokjes een paar minuten.
Zet het vuur wat lager en voeg de eieren toe.
Schep het mengsel met een houten lepel steeds van buiten naar het midden van de pan.
Het ei is klaar als het gestold is maar nog wel wat vochtig.
Breng op smaak met komijn en peper.
Rooster de boterhammen en verdeel het roerei erover.
diner
Drie bonenchili
Dit gerecht is vegetarisch en o zo lekker (vind ik tenminste). Bij deze driebonenschotel heb ik altijd moeite om maar een keer op te scheppen.
1 ui
1 teentje knoflook
1 rode peper
2 eetlepels olijfolie
1 theelepel oregano
1 theelepel gemalen komijn
2 theelepels gerookte paprikapoeder
½ theelepel chilipoeder
1 zoete aardappel
1 klein blik zwarte bonen (uitlekgewicht ca. 200 gram)
1 blik kidneybonen (uitlekgewicht ca. 250 gram)
1 blik cannellini bonen of witte bonen (uitlekgewicht ca. 220 gram)
1 blik tomatenblokjes zonder zout
1 limoen
50 ml halfvolle yoghurt
Pel de ui en de knoflook en snijd ze klein.
Maak de peper schoon, verwijder zaadlijst en pitjes en snijd de peper in reepjes. (pas op niet in je ogen wrijven)
Verwarm de olie in een braadpan en fruit hierin de ui, de knoflook, de peper en de specerijen.
Schil de zoete aardappel en snijd hem in blokjes.
Spoel alle bonen af en laat ze uitlekken.
Doe de blokjes aardappel, alle bonen en de tomatenblokjes in de pan en stoof het gerecht met een deksel op de pan 20 minuten.
Was de limoen en rasp wat van de schil.
Snijd de limoen in parten.
Roer wat limoenschil en peper door de yoghurt.
Doe op twee kleine bordjes en schep een lepel yoghurt op de chili en geef er een partje limoen bij.
goede morgen op dag 41
Vandaag een rustige dag, even bijkomen van de 100 minuten loop van gisteren.
Heb je nog leuke foto’s genomen onderweg? Het is niet alleen maar lopen maar zeker ook genieten van je omgeving.
Plaats eens wat foto’s in onze besloten FaceBook groep.
ontbijt
BanaansKyr met walnoten
1 banaan
200 gram sKyr
40 gram walnoten
2 eetlepels honing
kaneel
Pel de banaan en snijd in stukjes, vermeng dit met de sKyr
Strooi wat kaneel erover en verdeel het over twee schaaltjes
Breek de walnoten grof en verdeel ze over de schaaltjes.
Top de sKyr af met een eetlepel honing.
lunch
Bietjessalade met mandarijnendressing
2 mandarijnen
peper,
1 eetlepel olie en azijn
400 gram gare rode bietjes
200 gram gerookte kip
2 eetlepels vloeibare margarine
1 zakje (gemengde) sla of snijbiet
Boen 1 mandarijn schoon en rasp wat van de schil.
Pers de mandarijnen uit.
Maak van het sap met weinig peper, wat geraspte schil, de olie en eventueel nog wat azijn een dressing.
Stroop het vel van de bietjes en snijd de bietjes in blokjes.
Schep de dressing door de bietjes en zet even weg.
Verdeel de sla over twee kleine bordjes en leg de bieten erop.
Snijd de kip in stukjes en schik deze over de bietensalade.
diner
Wie had ooit gedacht dat ik als super vleesliefhebber ooit vegetarisch zou eten. Maar vegetarisch kan ook zo ontzettend lekker zijn. Bij het volgende gerecht moet je oppassen dat je je vingers er niet bij opeet.
Risotto met pompoen
2 eetlepels olijolie
1 ui, fijn gesnipperd
1 teentje knoflook, geperst
1 blaadje salie
150 gram flespompoen in blokjes
150 gram risottorijst
300 ml groentebouillon (blokje)
75 ml witte wijn
halve eetlepel geraspte verse gember
1 el peterselie
halve eetlepel echte boter
3 eetlepels geraspte Parmigiano Reggiano
1 eetlepel limoensap
Verhit 1 eetlepel olijolie in een hapjespan. Fruit de helft van de ui en knoflook en het blaadje salie op middelhoge temperatuur. Als het geheel glazig is voeg dan de pompoen toe en laat met een deksel op de pan gaar worden. Verwijder de salie en prak met een vork de pompoen fijn. Breng op smaak met een snufje zout en ruim peper.
Was de rijst en laat uitlekken. Verhit in een pan de rest van de olie met de andere helft van de ui en knoflook. Fruit tot het glazig is en doe dan de rijst erbij en als dit alles glazig is de witte wijn erbij. Roer een minuut zacht door en voeg beetje voor beetje de bouillon toe. Roeren tot het vocht is opgenomen dan weer wat bouillon erbij. Na een minuut of zeven is de rijst half gaar dan de pompoen, gember en peterselie erbij doen. Weer wat bouillon tot de rijst al dente is.
Haal de pan de pan van warmtebron, voeg de boter toe, 2 eetlepels Parmigiano Reggiano en het limoensap. Schep goed door elkaar. Breng op smaak met snufje zout en peper. Bestrooi het geheel met de resterende kaas en nog wat peterselie.
goede morgen op dag 42
Een rustige dag vandaag. Misschien een klein ommetje.
ontbijt
SKyr met zuidvruchten
60 gram sKyr
2 niet gezwavelde abrikozen
2 gedroogde pruimen
1 gedroogde vijg
halve banaan
Leg de avond ervoor de zuidvruchten in wat water
Doe de sKyr in een schaaltje en knip de gewelde vruchten in stukjes en voeg toe aan de sKyr. Even doorroeren en eet smakelijk
lunch
Salade met sinaasappel, geitenkaas en honig
50 g geitenkaas
40 g rucola
80 g frambozen (eventueel uit de diepvries)
0,5 sinaasappel in dunne partjes
20 g walnoten
1,5 el honing
0,5 el balsamicoazijn
Snijd de rol geitenkaas in plakken.
Verdeel de rucola over twee bordjes.
Schik de plakken sinaasappel, de plakken geitenkaas en de frambozen over de rucola.
Besprenkel de salade met wat olijfolie, de honing en de balsamicoazijn. Verdeel de walnoten over de salade. Breng de salade op smaak met peper.
diner
Vandaag een zeer eenvoudig, snel en gezond gerecht. Geartsje, ook een deelnemer van het programma bracht mij een forse hoeveelheid andijvie uit de biologische tuin van haar B&B, de Bosakker. Mijn lief maakte er snel een heerlijke maaltijd van.
Andijvie met aardappelpuree en hamburger
struik andijvie
2 hamburgers
zakje aardappelpuree
20 gram geraspte Parmezaan
Was de andijvie goed en snijd in stukjes en kook ze in een laagje water in 7 minuten beetgaar.
Bak de hamburgers twee minuten per kant
Maak de aardappelpuree volgens de verpakking
Verdeel de andijvie, aardappelpuree en de hamburgers over twee kleine bordjes en strooi wat sesamzaad over de andijvie en de kaas over de aardappelpuree.
de parmezaan moest er nog over
goede morgen op dag 43
ontbijt
Knäckebröd met ei
2 stuks knäckebröd
1 gekookt ei
1 tomaat
2 plakjes kaas
Beleg de sneedjes knäckebröd met de plakjes kaas, het in plakjes gesneden ei en de tomaat.
lunch
Wortelsoep
halve ui
1 winterwortel (250 gram)
stukje gemberwortel (grootte van ½ duim)
1 eetlepel olie
¼ (groente)bouillontablet met minder zout
1 sinaasappel
2 takjes peterselie peper
Pel de ui en snijd hem klein.
Schrap de wortel en snijd hem in plakjes.
Schil het stukje gember en rasp het fijn.
Verwarm de olie en fruit hierin de sjalot en de gember zacht.
Voeg de wortel toe en smoor dit enkele minuten mee.
Voeg 300 ml water met het stukje bouillontablet toe en kook de groente in 10 minuten gaar.
Boen de sinaasappel goed schoon en rasp wat van de schil.
Pers de sinaasappel uit.
Pureer de wortelmassa in de keukenmachine of met een staafmixer.
Breng de soep met het sinaasappelsap weer aan de kook.
Was de peterselie en knip het klein.
Maak de soep op smaak met wat geraspte sinaasappelschil, peper en strooi de peterselie erover.
diner
Moussaka
2 aubergines
1 courgette
4 tomaten
1 rode ui
2 tenen knoflook
2 aardappels
1 klein blikje tomatenpuree
5 gram Moussaka kruidenmix
2 eetlepels olijfolie
300 gram rundergehakt
300 ml (half)volle melk
150 gram geraspte belegen kaas.
Snijd de aubergines, aardappels en courgette in dunne schijfjes
Tomaat, ui en knoflook in kleine stukjes
Rul in een hapjespan het gehakt. Voeg ui, tomaat, tomatenpuree en knoflook toe
Kruiden en melk erbij. Laat de saus wat indikken
Leg in een ovenschaal een derde van dit mengsel op de bodem
Doe hierop dakpansgewijs de aubergines, courgette en de aardappel en strooi er dan een deel van de kaas over
Herhaal dit 3 maal. eindig met de laatste kaas
Zet 45 minuten in de oven op 200 graden
Eet smakelijk.
goede morgen op dag 44
Rustige dag vandaag
ontbijt
tot 12 uur
lunch
Koolwraps met vegagehakt, komkommer en radijs
½ Chinese kool
1 cm verse gember
½ el arachideolie
100 g vegetarische basis rulstukjes
½ el sojasaus zonder zout
¼ komkommer
½ bosje radijs
Breng een grote pan met water aan de kook.
Haal 2 mooie bladeren per persoon van de kool en blancheer ze 2 min.
Spoel af in koud water, laat uitlekken en dep droog met keukenpapier.
Schil en rasp de gember.
Verhit de olie in een koekenpan en bak het vegagehakt en de gember 4 min. op middelhoog vuur.
Breng op smaak met de sojasaus en zet het vuur uit.
Halveer ondertussen de komkommer in de lengte en snijd in plakjes.
Snijd ook de radijs in plakjes.
Schep wat van het gehaktmengsel, wat komkommer en radijs op het stevige deel van de kool en rol op.
De zijkanten mogen open blijven.
De overgebleven groente kun je erbij doen als salade.
diner
Pangasius tomatenschotel
2 pangasius filet
4 grote vleestomaten
125 gram slagroom
mosterd
100 gram belegen geraspte kaas
peper
oregano
Snijd de tomaten in plakken en bekleed de bodem van een ingevette ovenschaal ermee. Bestrooi ze met wat oregano en peper.
Besmeer de twee pangasius filet met mosterd en leg ze op de tomaten.
Meng de slagroom en kaas en giet het over de pangasius.
Zet het in de oven op 200 graden en na 30 minuten is het klaar om heerlijk te nuttigen.
Serveer er een salade bij.
goede morgen op dag 45
ontbijt
havermout met banaan
zie dag 40
lunch
Salade van wortel, rode biet, bulgur en gerookte zalm
100 g bulgur
10 g verse koriander
1 grote winterpenen
1 rauwe biet
75 g gesneden witte kool
2 el mosterddressing
100 g gerookte zalm
Doe de bulgur in een kom en schenk er 250 ml kokend water over. Roer dit goed door en laat het 10 minuten wellen. Als het erg droog is dan wat heet water toevoegen. Laat afkoelen.
Snijd de koriander grof.
Schil de winterpeen en biet.
Rasp eerst de winterpeen en daarna de biet met de grove rasp in de keukenmachine.
Meng de bulgur, biet, winterpeen en witte kool met de helft van de koriander.
Schep de salade op een schaal, besprenkel met de mosterddressing. Verdeel de gerookte zalm en de rest van de koriander over de salade en serveer.
diner
Gebakken balsamico-filetlapjes met polenta & Italiaanse roerbakgroente
6 g verse bieslook
50 g Pecorino Romano
625 ml kraanwater
½ groentebouillontablet
125 g polenta
1 el milde olijfolie
400 g Italiaanse roerbakgroente
peterselie
175 g varkensfiletlapjes à la minute naturel
2 el aceto balsamico di Modena
½ el fijne kristalsuiker
Snijd de bieslook fijn en rasp de kaas.
Breng het water met de bouillontablet aan de kook. Voeg de polenta toe en laat al roerend 7 min. koken tot een dikke pap.
Verhit ondertussen de helft van de olie in een wok en roerbak de groenten 5 min. op middelhoog vuur.
Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak de filetlapjes 3 min. Keer halverwege.
Meng de balsamicoazijn met de suiker, blus de varkensfiletlapjes hiermee af en bak de filetlapjes nog 1 min.
Voeg de bieslook en ⅔ van de geraspte kaas aan de polenta toe.
Roer tot de kaas is opgenomen.
Breng op smaak met peper.
Verdeel de polenta over de bordjes.
Verdeel de roerbakgroenten en filetlapjes erover.
Bestrooi met de rest van de kaas.
goede morgen op dag 46
Weer genoten van de piramide loop?
Vandaag weer een rustig aan dag, geniet ervan.
Alles ligt op loopafstand als je tijd genoeg hebt.” – Steven Wright
ontbijt
SKyr met zuidvruchten
60 gram sKyr
2 niet gezwavelde abrikozen
2 gedroogde pruimen
1 gedroogde vijg halve banaan
Leg de avond ervoor de zuidvruchten in wat water Doe de sKyr in een schaaltje en knip de gewelde vruchten in stukjes en voeg toe aan de sKyr. Even doorroeren en eet smakelijk
lunch
rode linzensoep
Tip: maak deze soep de dag ervoor. Hij is dan nog lekkerder.
3 tomaten
1 winterpeen
1 stengel bleekselderij
1 rode punt paprika
2 rode uien
2 tenen knoflook
tijm
stukje verse gember
200 gram rode linzen
2 groentebouillonblokjes
2 el olie
1 liter water
Was de linzen(let goed op steentjes) en laat ze uitlekken.
Maak de groenten schoon. Snijd de tomaten, winterpeen,bleekselderij en paprika in stukjes. Pel en snipper de uien en knoflook en ris de blaadjes van de tijm. Schil de gember en snij fijn
Verhit de olie in de soeppan en fruit hierin de ui, knoflook, winterpeen, bleekselderij, paprika en gember 3 min op hoge temperatuur.
Voeg de tomaten en tijm toe en bak 2 min op hoge temperatuur
Voeg de linzen, groentebouillonblokjes en het water toe, breng aan de kook en laat afgedekt 20 min zachtjes doorkoken
Pureer de soep met een staafmixer
diner
ongepaneerde schnitzel met champignons en groenten
2 ongepaneerde schitzels
150 gram champignons
1 kleine dunne prei
1 rode ui
1 teen knoflook
1 kleine tomaat
Snijd de champignons in plakjes. Snijd de prei in dunne ringetjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
Kruid de schnitzels en bak ze kort aan iedere kant. Roerbak de champignons en de groenten.
Leg de gebakken schnitzels op kleine bordjes en bedek ze met het groentemengsel. Serveer met de tomaat en eventueel wat rijst.
goede morgen op dag 47
Trek je wandelschoenen maar aan want vandaag mag je weer een aardig stukje lopen.
1 uur en 45 minuten.
Neem genoeg drinken en wat te eten mee voor onderweg. Een banaan is altijd lekker en misschien wat worteltjes.
Komen er tijdens het wandelen vragen op die te maken hebben met wandelen? Stel ze dan op onze facebook groep.
ontbijt
Fruit
lunch
Gerookte kipsalade met kerriedressing en walnoten
1 gerookte kipfilet
4 eetlepels sKyr
1 – 2 theelepels kerriepoeder
1-2 theelepels citroensap
6 sprieten bieslook
1 eetlepel walnoten
1 bosuitje
1 appel
150 gram gemengde salade
Maak een dressing van de yoghurt, de kerrie, wat citroensap, peper en klein geknipte bieslook.
Hak de walnoten grof.
Snijd de gerookte kip in blokjes.
Maak het bosuitje schoon en snijd het in ringen. Schil de appel en snijd hem in blokjes. Druppel er wat citroensap over. Meng alles door de gemengde salade en verdeel dit over twee bordjes.
diner
Bruine bonen met prei en appel
½ bosje selderij
½ komkommer
azijn
400 gram prei
2 eetlepels vloeibare margarine
paprikapoeder
1 grote pot bruine bonen
1 appel
Was de selderij en knip het klein.
Was het stuk komkommer en snijd het in blokjes.
Maak van de komkommer met royaal selderij en wat azijn een salade.
Maak de prei schoon en snijd de groente in smalle ringen.
Verwarm de margarine in een braadpan en smoor hierin de prei gaar.
Maak op smaak met royaal paprikapoeder.
Laat de bruine bonen uitlekken en spoel ze af.
Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
Meng de bruine bonen en de blokjes appel door de prei en laat het gerecht goed heet worden.
Verdeel het mengsel samen met de salade over twee kleine bordjes.
goede morgen op dag 48
Ging het gisteren lekker? Het worden al mooie afstanden.
Je bent weer toe aan twee dagen je lichaam te laten herstellen. dit valt vaak niet mee, je hebt het gevoel dat je nog wel meer kan en dat is misschien ook wel zo maar de kans op een blessure is ook groter. Luister naar je lichaam.
Het maakt niet uit hoe langzaam je loopt, je loopt altijd harder dan diegene die op de bank blijft zitten.
ontbijt
BanaansKyr met walnoten
Zie dag 41
lunch
knäckebröd met ei
diner
Spinaziestamppot met zoete aardappel en chorizo
3 zoete aardappelen
375 g diepvries fijngesneden spinazie
1½ el olijfolie
½ teen knoflook
4 zongedroogde tomaten in pot (pot à 295 g)
½ chorizo worstje
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.
Kook ze 10 min. in een ruime pan water met wat zout.
Giet af en vang het kookvocht op.
Schenk 150 ml kookvocht terug in de pan bij de aardappelen.
Voeg de bevroren spinazie toe aan de aardappelen en kook nog ca. 5 min. Neem de pan van het vuur.
Voeg de olie toe en stamp het aardappel spinaziemengsel met de pureestamper tot een smeuïge stamppot.
Pers de knoflook.
Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes en de chorizoworst in blokjes. Voeg de knoflook, de tomaatreepjes en 1-2 el olie uit het potje van de tomaten aan de stamppot toe.
Schep de chorizoworst erdoor en verwarm nog 1-2 min. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
welkom op dag 49
De tweede dag om het wat kalmer aan te doen.
Ik wandel deze weg
Ik wandel die weg
ik wandel mijn weg
ontbijt
havermout met banaan
20 gram havermout (b.v. Bio fijne vlokken AH)
125 ml amandelmelk
5 cranberry’s halve banaan
theelepel gebroken lijnzaad
theelepel kaneel
lunch
2 eieren
4 mini tomaatjes
100 gram gewassen spinazie
100 gram warm gerookte zalm
handje alfalfa
paar aardbeien (als het seizoen is)
handje gesneden wortel
diner
Tagliatelle van courgette
2 courgettes
3 Roma tomaten
125 g mozzarella (bol à 125 g)
25 g Grana Padano kazen (geraspt)
Verwijder de onder- en de bovenkant van de courgettes en snijd elke courgette in de lengte in 3 dikke plakken.
Snijd elke plak in de lengte in dunne reepjes, of schaaf de plakken met een dunschiller.
Kook vervolgens de courgettetagliatelle in een ruime pan met zout water 1-2 minuten.
Giet de tagliatelle af en laat uitlekken.
Verwarm de ovengrill.
Snijd de tomaten en de mozzarella in plakken.
Leg de uitgelekte courgette in de dun ingevette ovenschaal en leg de plakken tomaat en mozzarella erop (afwisselend 2 plakken tomaat en 1 plak mozzarella).
Bestrooi het gerecht met zout, peper en grana padano naar smaak en schuif de ovenschaal 10 minuten onder de grill.
goede morgen op dag 50
ontbijt
Ontbijt met spek en avocado
10 g verse bieslook (bakje à 25 g)
100 g zuivelspread naturel light
4 plakjes ontbijtspek
2 middelgrote eieren
½ eetrijpe avocado
40 g rucolaslamelange
handje alfalfa (bakje à 40 g).
2 meergranen bolletjes
Snijd de bieslook fijn en meng door de zuivelspread.
Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het spek in 5 min. uit.
Laat uitlekken op keukenpapier en bak in het achtergebleven bakvet de eieren.
Halveer de avocado en verwijder de pit.
Schep het vruchtvlees uit de schil en snijd in plakken.
Verhit de grillpan.
Snijd de bollen doormidden en gril de snijkanten 2 min. Bestrijk de onderste helften van de bollen met het bieslookmengsel.
Beleg met de sla, spek, avocado, ei en alfalfa.
Bestrooi met (versgemalen) peper.
Leg de andere helften van de bollen erop.
Vandaag voor je gaat lopen een stevig ontbijt
lunch (1 persoon)
1 volkoren of spelt boterham
1 sneedje knäckebröd
1 tomaat
1 el notenpasta
1 plak kaas
Besmeer de boterham met de notenpasta
Beleg het knäckebröd met de kaas en de tomaat.
diner
Geroosterde broccoli met zoete aardappel en worst
½ kg zoete aardappel
400 g broccoli
1 el milde olijfolie
1 teen knoflook
1 tl venkelzaad
2 braadworsten
¼ tl chilivlokken
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Schil de zoete aardappel en snijd in stukken van 2 cm.
Snijd de broccoli in kleine roosjes.
Snijd de stronk in kleine stukjes.
Verdeel de zoete aardappel en broccoli over een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met de olie, versgemalen peper en eventueel zout. Pers de tenen knoflook.
Kneus het venkelzaad in een vijzel of maal kort in het hakmolentje van een staafmixer.
Verwijder het vel van de worsten en doe het vlees in een kom.
Breng op smaak met het venkelzaad, de chilivlokken en knoflook en meng. Vorm met vochtige handen 12 balletjes van het worstvlees.
Leg de balletjes tussen de groenten op de bakplaat.
Bak 20 min. tot de broccoli knapperig is en de balletjes gaar zijn.
welkom op dag 51
Na de een uur duurloop van gisteren mag je weer een rustig aan dag inplannen.
Je kunt beter naast elkaar wandelen, dan over elkaar heenlopen (seniorennet.be)
ontbijt
fruit van het seizoen
lunch
Lunchsalade met roquefort
100 gram haricots verts
halve citroen
3 eetlepels olijfolie extra vierge
½ zakje Formaggio da Pasta (a 100 g)
zout en versgemalen zwarte peper
40 gram pecannoten
50 g veldsla
50 g rucola (sla)
100 g roquefort (kaas in dunne plakken voorgesneden)
Haricots verts schoonmaken en halveren.
Haricots verts in ca. 4 minuten beetgaar koken, in een zeef onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.
Citroen schoonboenen en 2 theelepels schil eraf raspen.
Citroen uitpersen.
In kom citroensap met geraspte citroenschil, olie en kaas tot dressing kloppen.
Op smaak brengen met zout en peper.
Pecannoten grof hakken.
In schaal veldsla, rucola en haricots verts met 2 eetlepels dressing en tweederde van pecannoten mengen.
Salade over twee bordjes verdelen. Plakjes roquefort erop leggen en rest van dressing erover sprenkelen. Garneren met rest pecannoten.
diner
Kabeljauw met zoete aardappelpuree en Italiaanse kruiden
400 g diepvries tuinerwten met wortelen
200 g kabeljauw
3 zoete aardappelen
10 g verse Italiaanse kruidenmix
2 middelgrote uien
100 ml melk
Laat de tuinerwtjes met worteltjes ontdooien.
Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in 15 min. gaar. Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd ondertussen de blaadjes van de oregano, salie en tijm uit de Italiaanse kruidenmix heel fijn.
Voeg de takjes rozemarijn toe aan het kookwater van de aardappelen.
Snijd de uien in dunne halve ringen.
Verwarm de melk.
Giet de aardappelen af, verwijder de rozemarijn en stamp de aardappelen met de pureestamper fijn.
Voeg de helft van de fijngesneden kruiden en de melk toe.
Snijd de vis in stukken en meng met de rest van de kruiden, de ui en de tuinerwten met wortelen.
Verdeel over de bodem van de ovenschaal.
Verdeel de aardappelpuree erover en bak in ca. 30 min. in de oven.
welkom op dag 52
ontbijt
muesli met sKyr
80 gram Skyr
25 gram muesli
5 cranberry ‘s
halve banaan
theelepel gebroken lijnzaad
lunch
pittige omelet
1 rode en 1 groene paprika
1 eetlepel vloeibare margarine
5 sprieten bieslook
3 eieren
25 ml melk
mespunt sambal
4 eetlepels geraspte belegen 30+ kaas
2 volkoren boterhammen
Was de paprika’s en snijd ze in blokjes.
Verwarm de margarine in een koekenpan.
Smoor hierin de paprika’s op laag vuur met een deksel op de pan in 3 minuten gaar.
Was de bieslook en knip de sprieten klein.
Breek de eieren en klop ze los los met de melk en de sambal en voeg de bieslook toe. Schenk de eieren over de paprika.
Laat de eieren met een deksel op de pan in ongeveer 12 minuten stollen. Strooi er de geraspte kaas over.
Leg een boterham op ieder bordje en stort hier de omelet op.
diner
Bloemkoolbodemquiche met groente en kokosmelk
Dit recept is voor vier personen. Helft over dan in de vriezer.
25 g Parmezaanse kaas
400 g koelverse bloemkoolrijst (versvak AH)
60 g amandelmeel
6 middelgrote eieren
1 el zonnebloemolie
600 g wokgroente Chinees
1½ el soto kruiden
200 ml kokosmelk
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Rasp de Parmezaanse kaas fijn.
Meng met de bloemkoolrijst, het amandelmeel, ⅓ van de eieren, peper en eventueel zout tot een samenhangend deeg.
Verdeel het deeg over een met bakpapier beklede springvorm.
Maak een opstaande rand van ca. 4 cm.
Bak in 20 min. gaar in de oven.
Verhit ondertussen de olie in een wok en roerbak de groente met de sotokruiden * 4 min.
Breng op smaak met peper en zout.
Klop de rest van de eieren los met de kokosmelk.
Schep de wokgroenten op het deeg in de springvorm en giet er het eiermengsel over. Laat in ca. 40 min. gaar worden in de oven.
* sotokruiden
Ingrediënten: ui, kaffir, limoenblad, kokos, knoflook, gember, sereh 5% tamarinde, korianderzaad, komijnzaad, kurkuma, kaneel, citroen, chili, lente-ui, kruidnagel
Merk Euroma.
welkom op dag 53
Merk je al dat je conditie vooruit gaat? Gaat de piramide je steeds makkelijker af?
Vandaag weer een rustig aan dagje.
wandelen kan je gezondheid gunstig beïnvloeden
wandelen werkt verslavend dus begin er snel mee
ontbijt
sKyr met zuidvruchten
zie dag 46
lunch
volkoren bolletje met kaas, tomaat, komkommer en rucola
2 volkorenbollen
10 g margarine of boter
40 g 30+ belegen kaas, in plakken
1 tomaat
¼ komkommer
10 g rucola
Snijd de broodjes open,
Besmeer ze met de margarine of boter
Beleg ze met de kaas.
Snijd de tomaten en komkommer in plakjes en leg op de kaas.
Verdeel de rucola erover en klap de broodjes dicht.
diner
Thaisecurry met basmati rijst
1 el olie
165 g gemarineerde Thaise kipfiletblokjes (AH)
300 g Thaise wokgroente
200 ml kokosmelk
75 g rauwkost peen julienne
1 tl vissaus
200 g 1 minuut basmatirijst
Verhit de olie in een wok en roerbak de kipblokjes 2 min. op hoog vuur. Voeg de wokgroente toe en roerbak nog 3 min.
Voeg de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 5 min. koken.
Schep de peen julienne erdoor en zet het vuur uit.
Breng op smaak met de vissaus.
Bereid ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de rijst met de Thaise curry.
welkom op dag 54
Ik hoop dat het vandaag mooi weer is of in ieder geval droog. Je gaat 1 uur en 50 minuten wandelen en dat is prettiger met mooi weer dan dat je de hele tijd in de regen loopt.
Ik wens je veel loopplezier.
Plaats je een foto op: LekkerLopenTv fitprogramma
Neem voor onderweg een banaan en een krentenbol mee.
dagmenu
ontbijt
Vandaag voor het lopen een stevig ontbijt.
50 gram sKyr
2 volkoren of spelt boterhammen
1 gekookt ei
1 tomaat
15 gram smeerkaas
lunch
Ei- tonijnsalade
2 eieren
1 tomaat in blokjes gesneden
blikje tonijn
veldsla
alfalfa
mosterd dille saus (Yildriz)
peper
Stort de uitgelekte tonijn in een schaal met de tomaat en de veldsla en alfalfa. Meng door elkaar en doe op een klein bordje.
Per bordje een ei in 8en er overheen leggen.
Lekker met een cracker
diner
Hollandse bietjes
6 kleine of 3 grote aardappelen
1 ui
150 gram hamlap
peper
3 eetlepels vloeibare margarine
400 gram gare bietjes
1 appel
azijn
3 kruidnagels 1
laurierbladblaadje
Schil de aardappelen en kook ze in weinig water in 20 minuten gaar.
Pel de ui en snijd hem klein.
Bestrooi het hamlapje met peper.
Bak het vlees in 2 eetlepels margarine bruin.
Bak de helft van de ui kort mee.
Voeg 75 ml water toe en stoof het vlees in 20 minuten gaar.
Neem het vel van de bietjes en snijd de bietjes in reepjes.
Fruit de rest van de ui in de rest van de margarine zacht.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in blokjes.
Doe de bietjes, de appel, 50 ml water, wat azijn, de kruidnagels en de laurier bij de ui en laat de groente 10 minuten zacht stoven.
Verwijder de kruidnagels en het laurierblad.
Serveer de bietjes met het vlees en de aardappelen.
welkom op dag 55
Heb je genoten gisteren?
Vandaag en morgen weer wat rustig aandoen.
Heb je vragen over het lopen? Stel ze dan op de facebookgroep.
ontbijt
lunch
gezonde sandwich
2 geroosterde volkoren of spelt boterhammen
Handje rucola
Halve romatomaat in plakjes
Eru goudkuipje (sambal)
4 plakjes komkommer
Glas water met eetlepel citroensap
diner
geroerbakte spitskool met kerrie
3 zoete aardappelen
1 kleine spitskool (ca. 500 gram)
1 kleine ui
½ rode peper
1 el kerrie
1 eetlepel olie
2 kleine ongepaneerde varkensschnitzels
peper
2 eetlepels vloeibare margarine
Schil de aardappelen.
Kook de aardappelen in een bodempje water met een deksel op de pan in ca. 10 minuten gaar.
Maak de spitskool schoon en snijd hem in smalle repen.
Pel de ui en snijd hem klein.
Snijd het stukje peper klein.
Verwarm de olie en fruit hierin de ui glazig.
Roerbak de kool enkele minuten mee. Voeg het kerriepoeder toe en laat de kool in nog een paar minuten gaar worden.
Bestrooi de schnitzels met peper en bak ze in de margarine in ca. 8 minuten gaar en bruin.
Serveer de schnitzel en aardappelen bij de spitskool.
welkom op dag 56
Vandaag de tweede dag om je lichaam de tijd te geven te herstellen
Een vroege ochtendwandeling is een zegen voor de hele dag
ontbijt
Havermout met banaan en kaneel
lunch
Broodje hete kip
1 teentje knoflook
2 eetlepels barbecuesaus
1 eetlepels olie
100 gram kipfilet
Kwart komkommer
Kwart punt paprika
20 gram ijsbergsla
2 harde volkorenbollen
Halvarine
Pel de knoflook en hak hem fijn.
Meng de knoflook door de barbecuesaus en de olie.
Snijd de kipfilet in dunne reepjes en meng door de saus.
Laat de kip minstens 1 uur in de koelkast marineren.
Was de komkommer en snijd hem in plakjes.
Was de paprika en snijd hem in reepjes.
Was de ijsbergsla en snijd ongeveer de helft in dunne reepjes.
Bak de kipfilet in de pan gaar en bruin.
Snijd de volkorenbollen open en besmeer ze met halvarine.
Verdeel de sla, kipfilet, komkommer en paprika over het broodje.
diner
Broccolischotel met gehakt en couscous
400 gram broccoli
1 kleine rode uit
1 teentje knoflook
2 tomaten
200 gram mager rundergehakt
1 eetlepel vloeibare margarine
1 theelepel kerrie
2 eetlepels kokosmelk
¼ bouillontablet
100 gram volkoren couscous
1 eetlepel olie
Maak de broccoli schoon en verdeel de groente in roosjes.
Schil de stelen en snijd ze in stukjes.
Pel de ui en de knoflook en snijd ze klein.
Was de tomaten en snijd ze in stukjes.
Kruid het gehakt en draai er kleine balletjes van
Bak het gehakt al omscheppend in de margarine bruin.
Bak de ui, de knoflook en de kerrie mee.
Voeg de stukjes tomaat, de broccoli en de kokosmelk toe en stoof de broccoli gaar.
Breng 200 ml water met het stukje bouillontablet aan de kook.
Doe de couscous in een schaal en schenk de bouillon er bij.
Roer goed los en laat de couscous afgedekt 5 minuten wellen.
Maak de couscous op smaak met de olie, wat zout en peper en geef de broccoli er bij.
welkom op dag 57
ontbijt
Muesli met Skyr en Griekse yoghurt
30 gram sKyr
30 gram Griekse yoghurt 2%
20 gram muesli
5 cranberry ‘s
Halve banaan
Theelepel gebroken lijnzaad
lunch
Spinazie, ei en avocado met geroosterd brood
2 middelgrote eieren
100 g verse spinazie
200 g koelverse hüttenkäse kaas
½ bakje tuinkers (bakje)
4 tomaten
½ avocado
2 tl extra vierge olijfolie
2 sneetjes volkorenbrood
10 g margarine
Kook de eieren in 8 min. hard en laat schrikken onder koud stromend water. Pel de eieren en prak met een vork.
Verdeel de spinazie over de borden en verdeel daar de hüttenkäse, tuinkers en het eikruim over.
Halveer de tomaten en verdeel over de borden.
Snijd de avocado overlangs doormidden en verwijder de pit.
Snijd het vruchtvlees in plakjes en verdeel over de spinazie.
Besprenkel met de olie en breng op smaak met peper.
Rooster het brood, besmeer met de margarine en serveer bij de salade.
recept AH
diner
wokgerecht met noedels en cashewnoten
100 g Go-Tan whole wheat noodles
4 cm verse gember
2 el olie
500 g wokgroente Chinees
50 g ongezouten cashewnoten
1 el sojasaus
10 g verse koriander
½ limoen
Bereid de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Schil en rasp ondertussen de gember grof.
Verhit de arachideolie in een wok en roerbak de groenten en gember 3 min. op middelhoog vuur.
Voeg de cashewnoten en sojasaus toe en bak nog 3 min. mee.
Snijd ondertussen de koriander grof.
Verdeel de noedels over een kom.
Verdeel de groente erover en bestrooi met de koriander.
Besprenkel met wat limoensap.
welkom op dag 58
Doe het vandaag maar weer eens rustig aan.
De beste manier om een berg te beklimmen is om kleine stappen te zetten
ontbijt
Vers fruit van het seizoen
lunch
“Strammer Otto”
Per persoon:
2 volkoren of speltboterhammen
2 middelgrote eieren
2 plakjes rosbeef
1 plak kaas
Halve tomaat
Schijfjes augurk
Margarine of boter
Besmeer de boterhammen met de margarine of boter
Leg op de een de rosbeef en op de andere de kaas
Bak twee spiegeleieren en leg er een op iedere boterham
Serveer met de tomaat en augurk
diner
Zoete-aardappelstamppot met prei en geitenkaas
300 g zoete aardappelen
100 g kruimige aardappelen
100 g geitenkaas naturel in plakjes
25 g ongezouten walnoten
½ el olijfolie
zout en peper
400 g koelverse gesneden prei
1 tl Euroma Vadouvan (goed om in huis te hebben: een indiase curry op zn Frans)
Schil alle aardappelen en snijd ze in gelijke stukken van ca. 4 cm.
Kook in ca. 20 min gaar.
Snijd ondertussen de geitenkaas in stukjes.
Hak de walnoten grof.
Verhit de olie in een wok of hapjespan en fruit de Vadouvan op lage temperatuur 2 min.
Zet de temperatuur middelhoog en roerbak de prei 5 min.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Voeg de prei toe en schep om.
Haal de pan van het vuur en roer de helft van de geitenkaas door de stamppot.
Bestrooi met de walnoten en de rest van de geitenkaas.
welkom op dag 59
ontbijt
Muesli met Skyr en Griekse yoghurt
lunch
Banaanpannenkoekjes met rood fruit
1 banaan
2 eieren
1 eetlepel volkoren tarwemeel
2 eetlepels vloeibare margarine
50 gram roodfruit (diepvries)
kaneel
Pel de banaan, snijd hem in plakjes en doe hem in een hoge beker.
Voeg de eieren en het tarwemeel toe en pureer met een staafmixer tot een glad beslag.
Als je geen staafmixer hebt prak de banaan dan met een vork en mix de eieren en het meel erdoorheen.
Verhit een beetje margarine in de pan en bak 4 kleine pannenkoekjes.
Voeg de rest van de margarine toe en bak er nog 4.
Verwarm het roodfruit in een pannetje of de magnetron en voeg er wat kaneel aan toe.
Verdeel het warme fruit over de pannenkoekjes.
recept voedingscentrum
diner
Indiase curry met kip en basmatirijst
300 g kippendijen
1 paprika’s
1 (rode) ui
2 el Euroma Vadouvan
2 à 3 tenen knoflook
100 ml kokosmelk
200 ml Griekse yoghurt
125 g crème fraîche
½ rode peper
250 g basmati rijst
3 el olijfolie
Snijd de kippendijen in blokjes en snijd de paprika, ui, peper en knoflook in stukjes.
Verhit de olijfolie in een wokpan en bak de kip, paprika, ui, peper, knoflook en Vadouvan op hoog vuur kort aan.
Voeg vervolgens de kokosmelk en Griekse yoghurt toe en roer goed door.
Doe alles over in een ovenschaal en zet deze voor 3 uur in de oven op 100 graden. Voeg na 3 uur de crème fraîche toe terwijl je de oven op 180 graden zet. Laat de kip Vadouvan in dikken. Proef en voeg naar smaak nog extra Vadouvan toe en eventueel wat zout. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de Indiase curry met rijst.
welkom op dag 60
Je mag het weer een dagje rustig aan doen, als je dat tenminste nog lukt.
Heeft het “wandelvirus” je al te pakken?
Ik ben er nog niet maar ik ben dichterbij dan gisteren
ontbijt
Ontbijt bananensplit
Vandaag op dag 60 een speciaal feestelijk ontbijt.
2 bananen
30 g pure chocolade 70%
250 ml Griekse yoghurt 2%
100 g verse blauwe bessen
4 el muesli fruit & noten
Halveer de bananen overlangs en leg de helften op een bord.
Je gebruikt 1 banaan per persoon. Doe de pure chocolade in een ovenbestendig bakje en verwarm in de magnetron 1,5 min. op 700 watt of totdat de chocolade smelt.
Verdeel de yoghurt over de stukken banaan, maar zorg ervoor dat ze zichtbaar blijven.
Bestrooi met de blauwe bessen, daarna met de muesli.
Besprenkel het geheel met de chocola.
Recept AH
lunch
½ avocado
½ tomaat
½ teentje knoflook
peper
4 volkoren boterhammen
halvarine
2 plakjes 30+ kaas
Neem het vruchtvlees van de avocado uit de schil. Prak de avocado grof en doe dit in een bakje. Snijd de tomaat in kleine blokjes en meng door de avocado. Pers de knoflook er boven uit. Voeg peper naar smaak toe en meng goed. Besmeer de boterhammen met halvarine. Beleg twee boterhammen met een plakje kaas en verdeel het avocadomengsel erover. Leg de andere boterhammen er bovenop. Bak de tosti’s lichtbruin in een contactgrill of koekenpan. Snijd ze een keer door.
diner
Curry van mango (vega)
1 theelepel olijfolie
1/2 ui
100 g sperziebonen
1 kleine courgette
1 rode paprika
2 tenen knoflook (fijngehakt)
2 el rode currypasta
1,5 kopje kokosmelk uit blik
1 el sojasaus
1 kopje groentebouillon
1 rijpe mango
2 el limoensap
150 g bruine rijst
Snijd alle groenten in blokjes.
Neem een middelgrote soeppan en verhit daarin de olijfolie op een middelhoge temperatuur.
Doe de ui erin en bak deze ongeveer 3 minuten al roerend, tot hij licht goudgeel is.
Voeg vervolgens de boontjes, courgette en paprika toe en bak deze ongeveer 2 a 3 minuten.
Voeg de knoflook, gember en currypasta toe en bak nog een minuut. Hierna voeg je de sojasaus, kokosmelk en de groentebouillon erbij en breng je alles zachtjes aan de kook.
Is alles aan het sudderen, dan doe je de mango erbij.
Bereid de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Zet de temperatuur van de curry laag en laat alles nog 5 a 8 minuten pruttelen, tot de mango zo gaar is dat hij uit elkaar valt.
Als de mango gaar is, zet je het vuur uit en doe je als laatste nog een klein beetje limoensap erdoorheen.
Serveer de rijst en de curry op kleine bordjes
lunch | pagina |
spinaziesalade | 4 |
lekkerlopen salade | 7 |
knäckebröd met kruidenkaas | 10 |
kleurige omelet | 13 |
2 boeterhammen met… | 17 |
eiersalade | 20 |
preisoep | 23 |
knäckebröd met kruidenkaas | 26 |
boeterham met radijs, tomaat en komkommer | 29 |
roerei met tomaat op geroosterd brood | 33 |
bietjessalade met mandarijnendressing | 36 |
salade met sinasappel, geitenkaas en honing | 39 |
wortelsoep | 42 |
koolwraps met vegagehakt, kommer en radijs | 45 |
salade van wortel, rode biet, bulgur en gerookte zalm | 48 |
rode linzensoep | 51 |
gerookte kipsalade met kerriedressing en walnoten | 54 |
knäckbröd met ei | 57 |
spinaziesalade | 60 |
brood en knäckbröd | 63 |
lunchsalade met roquefort | 66 |
pittige omelet | 69 |
volkoren bolletje met kaas, tomaat,kommer en rucola | 72 |
ei-tonijnsalade | 73 |
gezonde sandwich | 76 |
broodje hete kip | 79 |
spinazie, ei, avocado met geroosterd brood | 82 |
strammer Otto | 85 |
banaan pannenkoekjes met rood fruit | 88 |
tosti | 91 |
diner | |
kippenpoten uit de Römertopf | 5 |
hartige vis | 8 |
spruitjes maar dan wel lekker | 11 |
naanpizza Mozzarella | 14 |
maaltijdsalade met shoarma | 18 |
bulgur met walnoten | 21 |
penne met groene asperges en ham | 24 |
geroerbakte courgette met hamburger en aardappelpuree | 27 |
chilizalm met sperziebontjes en zilvervliesrijst | 30 |
driebonen chili | 34 |
risotto met pompoen | 37 |
andijvie met aardappelpuree en hamburger | 40 |
moussaka | 43 |
pangasius tomatenschotel | 46 |
gebakken balsamico-filetlapjes met polentaen Ital roerbakgroente | 49 |
ongepaneerde schnitzel met champignons en groenten | 52 |
bruine bonen met prei en appel | 55 |
spinaziestamppot met zoete aardappel en chorizo | 58 |
tagliatelle van courgettes | 61 |
geroosterde broccoli met zoete aardappel en worst | 64 |
kabeljauw met zoete aardappelpuree en italiaanse kruiden | 67 |
bloemkoolbodem quiche met groenten en kokosmelk | 70 |
thaise curry met basmati rijst | 72 |
Hollandse bietjes | 74 |
geroerbakte spitskool met kerrie | 77 |
broccolischotel met gehakt en couscous | 80 |
wokgerecht met noedels en cashenoten | 83 |
zoete-aardappelstampot met prei en geitenkaas | 86 |
Indiase curry met kip en basmatirijst | 89 |
curry van mango (vega) | 92 |
Recente reacties